Gran impacte de la Covid en les persones amb discapacitat
Les persones amb discapacitat han sigut fortament impactades per la Covid. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de l’“Informe sobre l’impacte COVID en les necessitats de les persones amb discapacitat a Catalunya” elaborat per Cocemfe Catalunya i en el que han participat més de 800 persones durant 2020 i 2021. Aquest estudi ha estudiat les conseqüències més evidents que ha tingut la pandèmia en aquest grup de persones i quines àrees han sigut les més afectades.
Donat que és un segment de població especialment vulnerable, les persones amb discapacitat han hagut de fer front a moltes barreres al llarg dels mesos que fa que va aparèixer el coronavirus. Un dels aspectes que es va veure més perjudicat per la Covid va ser el deteriorament físic que van experimentar les persones amb discapacitat com a conseqüència del confinament (gairebé un 70% considera que els va afectar bastant o molt), seguit de l’angoixa per la situació global que comportava la pandèmia, la por a emmalaltir, l’aïllament social al que van estar sotmeses i la reducció o suspensió dels recursos assistencials presencials.
Aquest informe també mostra que durant la pandèmia la vida quotidiana i l’accés a l’atenció mèdica ha empitjorat per a les persones amb discapacitat. Un problema que s’agreuja per la seva condició, doncs en molts casos el distanciament social comportava problemes afegits per a qui necessitava assistència addicional o requerien d’un cuidador.
En l’àmbit relacional, les persones amb discapacitat han vist fortament minvada la seva relació amb la seva xarxa d’amics, altres contactes, familiars i veïns, mentre que la que tenien amb els familiars convivents ha sigut la menys afectada. Tot i aquestes dades negatives, un 15% afirma que la Covid els ha permès estretir llaços familiars.
L’estudi de Cocemfe Catalunya també ha categoritzat per importància diversos aspectes de la vida quotidiana de les persones amb discapacitat. En termes generals es demostra que el que més els importa és l’assistència i ús dels serveis sanitaris, ja que el 84% ho considera important o molt important. La necessitat de destinar més efectius sanitaris a l’atenció de la Covid, així com les limitacions per anar als centres de salut i hospitals, han suposat en molts casos una paràlisi de tractaments i proves mèdiques, així com la cancel·lació de moltes cites amb especialistes.
En l’ordre de prioritats de les persones amb discapacitat també destaquen la mobilitat i accessibilitat, la facilitat per accedir a la compra d’aliments o fàrmacs, l’acondicionament de l’habitatge, o la relació socials amb familiars i amics. En canvi, a l’informe queda palès que el que s’ha vist més afectat per la pandèmia han estat l’oci, la participació en activitats de col·laboració social, l’ocupació laboral i la formació.
Pots consultar l’informe fet per Cocemfe Catalunya aquí.